Lăsăm în urma noastră o cantitate generoasă de gunoaie, care amenință să afunde suprafețe însemnate de sol, să polueze apele de la suprafață și pânza freatică. În ultimii ani situația s-a agravat extrem. Venind cu o soluție eficace, specialiștii în protecția mediului înconjurător au propus ca deșeurile să fie colectate nu ca un tot, ci pe categorii, pentru a face ca reciclarea acelor materiale utile omului să fie mai ușoară și să nu se piardă pentru totdeauna dacă ar ajunge în groapa de gunoi.
Colectarea și eliminarea deșeurilor este considerată de majoritatea populației că una dintre cele mai eficiente soluții ce condiționează calitatea vieții urbane, această activitate devenind importantă imediat după alimentarea cu apa și cu energie electrică.
Activitatea de colectare și de eleminiare a deșeurilor reprezintă o componentă semnificativă ecologic, economic, dar și social, a procedeului de sortare și valorificare de deșeurilor de ambalaje.
Trebuie să se urmărim patru pași esențiali pentru o colectare selectivă corectă:
- Pentru început identificăm categoria de deșeu în funcție de materialul din care este acesta realizat (hârtie, plastic, metal, sticlă, deșeuri reziduale sau biodegradabile) și trierea celor care pot fi refolosite;
- Curățăm gunoaiele (din plastic, metal sau sticlă) de resturile alimentare, care ar putea să contamineze și să dăuneze procesului de reutilizare;
- Presăm, turtim sau pliem deșeurile pentru a face economie de spațiu în locurile unde vor fi depozitate;
- Depunem deșeurile în sacii speciali destinați, în cazul celor ce locuiesc la casă, sau la pubelele colorate în funcție de material, în cazul celor care trăiesc la oraș.
O colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje se poate efectua astfel: colectare din ușă în ușă sau prin aport voluntar.
Prevederile legii aplică categoriilor de deşeuri enunţate la art. 3, respectiv deşeuri din hârtie şi carton, deşeuri de metal şi plastic şi deşeuri de sticlă, iar natura acestor categorii de deșeuri poate fi destul de variată ( de exemplu: sticlă de geam, ambalaj de sticlă), modul de reciclare fiind diferit, trebuie să ne dăm seama în prim plan care sunt acele tipuri de deşeuri pe care trebuie să le colectăm separat şi în ce mod.
Așadar, le vom sorta în următorul mod:
- Deşeurile de hârtie: deşeuri de ambalaj din hârtie şi carton: cutii de carton provenite de la diverse produse (mobilier, rechizite, produse alimentare etc), cutii carton de băuturi, hârtie de împachetat cadouri, deşeuri de hârtie, tip maculatură: documente, ziare, reviste. Se colectează în recipientul albastru (blocuri), respectiv sacul menajer albastru (case). Prin împăturirea lor se economisește spațiu!
- Deşeurile de plastic: deşeuri de ambalaj din diverse produse, consumabile, de tip folie, PET, alţi recipienți de plastic. Se colectează în recipientul galben (blocuri), respectiv sacul menajer galben (case). PET-urile se clătesc cu apă rece; ambalajele din plastic care nu se pot curăța se colectează la deșeurile reziduale. Se scoate dopul și se presează.
- Deşeurile de metal: deşeuri ambalaj pentru băuturi şi produse alimentare.
- Deşeurile de sticlă: Toate aceste tipuri de deşeuri sunt colectate şi predate separat, conform legislaţiilor aferente în vigoare. Se colectează în recipientul verde (blocuri), respectiv sacul menajer verde (case). Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de debarasare.
- Deșeuri Periculoase: Descoperă Universul lor și Află Cum să Acționezi Responsabil
- Colectarea Selectivă a Deșeurilor
- Metode creative de reciclare
- Colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice
- Reciclarea deșeurilor din plastic
- Clasificarea deșeurilor
- Cum să reciclezi într-un mod cât mai corect hârtia?