DEEE sunt totalitatea echipamentelor electrice și electronice ieșite din uz. Acestea funcționau pe bază de bateri sau cu ajutorul curentului electric, la priză. Aici, menționam: frigider, fier de călcat, mașină de spălat, televizor, computer, telefoane mobile, radio-casetofoane, camere video, cuptoare cu microunde, etc. Ele sunt prezente permanent în jurul nostru și contribuie semnificativ la calitatea vieții noastre.
Cu toții schimbăm frecvent câteva din cele menționate mai sus care s-au învechit sau care s-au defectat. Dar ce facem cu ele? În prezent, deșeurile electronice reprezintă 5% din totalul mondial al deșeurilor municipale solide, aceeași sumă ca toate ambalajele de plastic, dar comparativ cu cele plastice, DEEE-urile sunt mult mai periculoase.
Clasificarea dispozitivelor electrice, electronice și electrocasnice:
- Echipamente de transfer termic;
- Ecrane, monitoare şi echipamente care conţin ecrane cu o suprafaţă mai mare de 100 cm2;
- Lămpi;
- Echipamente de mari dimensiuni, având oricare dintre dimensiunile externe mai mare de 50 cm;
- Echipamente de mici dimensiuni (nicio dimensiune externă mai mare de 50 cm);
- Echipamente informatice şi de telecomunicaţii de dimensiuni mici, nicio dimensiune externă mai mare de 50 cm.
De ce este importantă reciclarea electronicelor, electrocasnicelor?
- Aceste deșeuri conțin substanțe toxice și foarte periculoase pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea oamenilor – gaze cu efect de seră sau metale grele dăunătoare sănătății.
- Se pot recupera cantități importante de materii prime secundare; DEEE au un grad ridicat de reciclare-reutilizare (între 85-90%).
Iată câteva motive pentru a scăpa într-un mod responsabil de dispozitivele pe care nu le mai folosești:
Îți vei lărgi spațiul locuinței
Dacă vom depozita echipamentele vechi în propriile locuințe, prin diverse locuri, doar vom încărca un spațiu pe care îl putem folosi pentru altceva. De ce să irosim spațiu pentru depozitare? Spațiul de depozitare pentru deșeuri poate fi conservat prin reciclarea deșeurilor electrice și electronice.
Protejarea mediului înconjurător și a sănătății celor dragi
Dacă nu reciclăm corect aceste tipuri de deșeuri, chimicalele vor fi răspândite în mediul înconjurător și pot produce o cantitate mare de noxe. Doar un singur monitor de computer poate conține de la 2 până la 4 kilograme de plumb și alte substanțe nocive. De ce să nu alegem să colectam și să reciclăm deșeurile electrice, electronice și electrocasnice într-un mod responsabil și eficient?.
Producătorii de electronice îndeamnă consumatorii să recicleze electronicele sau electrocasnicele ieșite din uz prin acordarea de beneficii. De exemplu, există posibilitatea de a oferi electronice vechi în schimbul unor carduri cadou pentru achiziții de produse noi. De ce să le aruncăm când există posibilitatea de a primi bani sau discount-uri pentru predarea lor într-o manieră responsabilă si benefică mediului înconjurător?
Există numeroase motive să adoptăm obiceiul de reciclare electronice și reciclare electrocasnice, de aceea punem la dispoziție serviciile de colectare deșeuri electronice și colectare deșeuri electrocasnice furnizate de către partenerii portalului nostru pentru a descoperi unde se pot colecta și recicla aceste dispozitive aproape de tine! Partenerii noștri se află la un click distanță, pregătiți să ofere servicii prompte de colectare deșeuri electronice!
- Deșeuri Periculoase: Descoperă Universul lor și Află Cum să Acționezi Responsabil
- Colectarea Selectivă a Deșeurilor
- Metode creative de reciclare
- Colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice
- Reciclarea deșeurilor din plastic
- Clasificarea deșeurilor
- Cum să reciclezi într-un mod cât mai corect hârtia?