În fiecare zi aruncăm zeci de obiecte neîntrebuințate, de la sticle din plastic, baterii, pungi, haine și materiale sintetice, până la carton plastifiat și lista poate continua. Chiar și când le sortăm și le depozităm în locuri special destinate pentru fiecare grupă de material, nu ne va garanta nimeni că ele vor fi reciclate.

În următorul articol oferim câteva idei benefice de reciclare creativă pe care le-am selectat pentru tine!

  • Poți creea ghivece pentru florile tale din sticlele vechi din plastic

Nu vei avea nevoie decât de câteva sticle din plastic, de 2 litri sau mai mari, coli A4, o foarfecă rezistentă și vopsea colorată. Întâi de toate trasează pe colile A4 urechiușe de iepuri sau pisici, sau orice îți dorești (o pereche pe fiecare coală) și apoi decupează-le păstrând o linie continuă de hârtie. Înfășoară banda cu urechiușe în jurul sticlei și lipește-o temporar la aproximativ 10 cm de bază, apoi taie sticla în jurul urechilor. Fă câteva găuri în fundul sticlelor cu ajutorul unei șurubelnițe și apoi vopsește noile tale ghivece așa cum iți dorești, în funcție de creativitatea ta.

  • Creează tablouri din dopurile sticlelor pe care nu le mai folosești

Nu sună neapărat estetic, dar rezultatul poate fi uimitor. Începe prin a păstra toate dopurile de sticlă din casă pe o perioada mai lungă, apoi poți iniția această activitate invitând familia sau prietenii să te ajute să ornezi un perete din casă sau chiar gardul din jurul grădinii folosindu-vă imaginația. Ai nevoie de o placă de plută (mărimea dorită), câteva zeci de ace cu gămălie și dopuri de mărimi si mpdele diferite.

Înfinge acele în plută într-un mod aleatoriu, păstrând o distanță suficientă între ele cât să te poți încadra cu dopurile de sticlă și apoi începe dintr-un colț procesul de ornare. Fiecare dintre voi poate porni de la altă latură, iar la întâlnirea din centru vă puteți decide pe modelul dorit. După ce ați stabilit tiparul, agață tabloul pe perete și bucura-te de noua inovație colorată din casa ta!

Dacă ulterior mai strângeți dopuri de sticlă, le puteți lipi direct de pluta cu partea concavă la exterior și chiar să vă jucați cu nuanțele îmbinând dopurile mai mici în cele mari.

  • Pneuri uzate? Transformă-le în tabureți pentru living-ul tău!

De ce să nu-ți transormi anvelopele vechi în niște tabureți confortabili? Vei avea nevoie de câteva materiale mai serioase de data aceasta. Pentru început vei avea nevoie de un pneu, o bormașină, două plăci circulare din lemn cu câțiva centimetri mai mici decât diametrul anvelopei, aproximativ 6 cuie și opțional o rolă de burete de 5-10 centimetri grosime, pe care o poți decupa conform diametrului plăcilor de lemn, adeziv și o păturică pufoasă.

Trebuie să prinzi prima placă de lemn de roată cu ajutorul bormașinii, apoi o întorci pe cealaltă parte și vei proceda la fel și cu a doua placă de lemn. Dacă vrei un tabureț mai confortabil, lipește fășia de burete cu un pic de adeziv pe placa superioară, apoi las-o câteva minute să se usuce complet până să înfășori noul tău taburet în păturică. Poți alege să coși păturica la capete sau să o legi dedesubt cu ajutorul unor benzi elastice, în cazul în care iți dorești să speli husa ocazional.

  • Pantofarul perfect din cutiile vechi

Ai nevoie de lăzi de diferite dimensiuni, iar dacă nu le ai prin casă, le găsești cu siguranță aruncate prin cea mai apropiată piață la finalul oricărei zile.

După ce ai colectat toate cutiile de care ai nevoie, vopsește-le pe toate într-o singură culoare sau chiar în mai multe culori, după prefertințe. Apoi, lasă-le să se usuce în totalitate, după care le vei așeza unele peste celelalte exact cum iți dorești și prinde-le în câteva cuie. Pentru încălțăminte înaltă, așază lăzile pe verticală, iar pentru cele joase pe orizontală.

Poți opta să creezi astfel de piesa de mobilier și pentru dormitor, pe post de comodă. Ai opțiuni nelimitate!  

Prin procesul de reciclare creativă învățăm noi moduri în care ne putem ridica nivelul de confort creând ceva cu propriile mâini cu lucrurile considerate deșeuri. Dacă putem face toate aceste lucruri alături de cei dragi, atunci și mai bine.

Ultimele articole