Plasticul a devenit problemă majoră răspândită la nivelul lumii înconjurătoare, ce afectează atât oamenii, cât și mediul în care aceștia conviețuiesc.

Plasticul este cel mai mare dușman al planetei noastre, iar atât persoanele fizice, cât și cele ce administrează anumite întreprinderi trebuie să lupte împotriva răspândirii lui în mediul înconjurător. Din nefericire, acesta a devenit tot mai des întâlnit și este regăsit în industrii, iar lucrul acesta semnifică că este foarte greu să reducem folosirea lui. Însă, minimizarea cantităților și înlocuirea lor cu alte materiale mai blânde cu mediul poate fi o soluție mai bună.

Reciclare plastic – ce presupune?

Pentru o înțelegere cât mai eficientă despre cum se reciclează plasticul, trebuie să cunoaștem mai întâi cum se produce. Majoritatea oamenilor nu cunosc faptul că plasticul este provenit din extracția materiilor prime și prelucrarea acestora. Rafinăriile pot avea sectoare destinate petrochimiei, unde sunt folosite produse secundare din prelucrarea țițeiului, pentru ca mai apoi să le transforme, în urma proceselor petroliere, în substanțe chimice. Unele dintre ele se numesc monomeri, adică o moleculă de bază a polimerului. La finalizarea procesului de polimerizare, gazele ușoare sunt transformate în hidrocarburi cu greutate moleculară mare, cum sunt polimerii. Produsele finale capătă o formă de granule mici, care la rândul lor sunt ambalate și vândute mai departe industriilor care utilizează plastic în desfășurarea activităților lor. Aceste granule pot fi colorate și topite, pentru a obține diferite forme și modele diferite.

Cum reciclăm corespunzător plasticul:

  • recipientul de plastic trebuie să fie curățat înainte de a fi depus în containerul destinat materialului pentru categoria de colectare;
  • pungile cu material din plastic trebuiesc curățate și strânse, iar mai apoi împachetate corespunzător pentru a fi reciclate;
  • etichetele vor fi îndepărtate de pe ambalaje înainte de a le arunca;
  • sticlele trebuiesc aplatizate și întotdeauna cu dopul pus;

Ce plastic reciclăm?

Întâlnim numeroase materiale reciclabile din plastic, în timp ce unele nu pot trece printr-un proces de colectare. Toate produsele fabricate din acest material au imprimat simbolul triunghiului denumit cercul Möbius și a fost implementat prima dată de Society of Plastic Industry în anul 1988. În interiorul lui se află un număr, de la 1 la 7 – acest număr reprezintă gradul de ușurință cu care plasticul se va recicla. 

PET (polietilen tereftalat)

Materialul acesta este extrem de ușor și se utilizează în fabricarea de sticle pentru diverse băuturi și șampoane. De obicei este transparent și ține oxigenul departe de a pătrunde în lichide, pentru ca acestea să se păstreze cât mai bine. Acest material poate fi reciclat cel mai ușor. 

HDPE (polietilenă de înaltă densitate)

HDPE este un material cu o densitate mai mare, ce se găsește în recipientele de lapte, ambalajele cosmetice, produse de curățat, mobilier de grădină, biberoane, containere, cutii de depozitare sau alte produse care au nevoie de rezistență mai mare. Acest material nu este afectat de temperaturile mai ridicate, ceea ce îl face potrivit pentru astfel de ambalaje. 

PVC (clorură de polivinil)

Acest material este cel mai nociv și mai periculos din categoria materialelor plastice ce nu pot fi reciclate. Însă, există foarte multe produse ce sunt fabricate cu ajutorul lui și utilizate des în industrii. Caracteristicile sale sunt următoarele: plastic durabil, dar ușor în același timp, are rezistență la foc și intemperii. Îl întâlnim cel mai des în: țevi, cabluri, rame de ferestre, produse medicale, încălțăminte, etc.

LDPE (polietilenă de mică densitate)

Polietilena de densitate mică o întâlnim în pungile alimentare, în sacii pentru gunoi, în sticlele flexibile, și reciclarea acestui material poate produce alte pungi de plastic noi. Un material elastic, cu un proces de fabricare ce are un preț mic, face ca acesta să fie perfect pentru diferite industrii. 

PP (polipropilenă)

Polipropilena este un plastic foarte rigid, dar cu o densitate foarte scăzută, Acesta este rezistent la căldură și foarte ușor de reciclat. Din polipropilenă sunt fabricate multe produse utile omului dintre care amintim: capacele pentru sticle, ambalajele pentru alimente, paiele de băut. Ulterior procesului de reciclare, poate fi reutilizat.

PS (polistiren)

Materialul cel mai des întâlnit în construcții, instalații sanitare, jucării, eprubete medicale și alte elemente similare, pentru că este un izolator bun și rezistă la șocuri. Expunerea lui la temperaturi ridicate este considerată toxică. 

Ca ultimă categorie întâlnim pe cea mixtă, care cuprinde materiale plastice ce nu pot fi reciclate, deoarece au o compoziție mai complexă. Aici menționăm poliuretanul, acrilicul sau policarbonatul.

Ultimele articole